2012 m. kovo 21 d., trečiadienis

Iš sovietikos: radijas



Daugeliui atrodo keistas vyresnių žmonių pripratimas prie radijo. O tai irgi juk dėl sovietinių laikų. Radijas  buvo vienintelis langas pro geležinę uždangą.

Visuose padoriuose namuose stovėjo rimti dideli radijo imtuvai su trumposiomis bangomis. Ir ant valdymo pulto svajingai buvo prirašyti rusiškomis raidėmis viso pasaulio miestų pavadinimai. Kasablanka, Paryžius, Bernas... Tik trumposiomis bangomis buvo galima pagauti kalbant iš Vakarų rusiškai ar lietuviškai Laisvojo pasaulio balsus.

Pamenu loterijoje išlošiau mažą radijo imtuvėlį Selga ir kaip keikiausi kai išaiškėjo, kad prakeiktasis neturi trumpųjų bangų. Taigi tik sovietiniai radijo pasakojimai apie užsėtus procentus ir vis didėjantį derlių. Liko vėl tik tėvo okupuotas radijas. Tėvai taip mane ir migdydavo sergantį, paleidžia sovietinį Majak ir man greit akys užsimerkia.

Taigi lietuviškai kalbėjo Vatikano radijas ir Amerikos balsas, iki šiol maloniai pamenu nežmoniškus tų radijo diktorių akcentus(kalba Amerikos balsas iš Vašingtono), rusiškai – visas pasaulis, BBC buvo Number1, nes nuo žinių jos dvelkė kažkokiu aristokratišku objektyvumu(tada dar Užkalnis ten nedirbo), po to jau agresyvesnis Amerikos balsas, o jau po to egzotikos kaip Tiranos radijas, Pekinas, Nemeckaja Volna, net Paryžius pasakodavo rusiškai. Gaudavai ne tik žinių, buvo skaitomos knygos, grojama muzika.
 Roko muzika ėjo iš Liuksemburgo radijo. Tiesa, iki šiol nežinau ar tikrai tai buvo Liuksemburgo radijas ar tik taip vadinosi.

Laikas nuo laiko sovietai bandydavo aptildyti garso efektais tas Vakarų radijo stotis. Kartais jiems tas pavykdavo . Bet patyrę radijo klausovai surasdavo neglušinamas stotis, arba kraipydavo antenas arba galų gale klausydavo su baisiu traškesiu. Tėvas ko gero dėl to klausą ir prarado, gal dar staklių ūžimas kiek prisidėjo.

Esu sovietų laikais net matęs Palangoje vasarą kažkokį ruselį garsiai parke pasileidusį Amerikos balsą, bet lietuviai apdairiai praeidavo pro jį, manė – provokatorius.

Taigi, radijas buvo tobulas ideologinis instrumentas. Televizija buvo š, tik Pietų Lietuvoje buvo matoma Lenkijos programa, kuri buvo kitokia nei sovietų ir Taline buvo matoma Suomijos TV.

5 komentarai:

Taškas rašė...

SPIDOLA turėjo 5 trumpų bangų diapozonus, nuo 19 m. Auksarankiai perdirbdavo šį į 17 m su neglūšinamomis stotimis.
Man kažkodėl atrodo jog masiškai klausydavome RADIO PRAHA. Palangos pliaže- antenų miškas ir "stereo"...
Vieną vakarą Laisvės alėjoje susistatėmė gal 5 VEF ant Amerikos balso ir ...nieko. Pavyko :)

Unknown rašė...

Dar lenkus klausėme, buvo tokia Liato z radiem.
Na Kaunas tai....Amerikos balso, net įdomu kuriais metais Laisvėje klausėt?

Taškas rašė...

Siaubas, kaip senai- gal 67-68

Adis rašė...

Praeitame NK numeryje dariau intervą su prof. Telksniu - pats jis buvo (ir yra) radijistas mėgėjas - tai daug apie tai pripasakojo.

Po to intervo susidariau įspūdį, kad radijas įsitvirtinęs pas vyresniuosius nuo dar ikisovietinių laikų.

O profesorius pasakojo apie savo uždarbiavimo būdą sovietmečiu:

"sovietiniais laikais veikė radijo trikdžių generatoriai, tai mes studijuodami mokėmės, kaip apsiginti nuo tų triukšmų. Rusiški imtuvai priimdavo tik 25 metrų ilgio bangas, nuo šio bangų ilgio veikė ir trukdžių generatoriai, o radijo laidos buvo transliuojamos 13 metrų bangomis. Tad perdirbinėjant radijo imtuvus, kad šie veiktų ne nuo 25, o nuo 13 metrų, galima buvo užsidirbti – paklausa būdavo milžiniška!"

Visas intervas čia: http://www.nk.lt/zurnalas-2/prof-laimutis-telksnys-%E2%80%9Eprogresa-visada-labiausiai-stabdome-mes-patys/

Unknown rašė...

Adis, geri prisiminimai...
Taške, tai iki Kalantos, reiškia organai dar nebuvo subudrinti...